Wat betekent "KOHINOOR"

De Koh-i-Noor ( "berg van licht" in het Persisch) is een diamant, van bijna 109 karaat, afkomstig uit India. De diamant kwam in het bezit van koningin Victoria, en is een van de kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk. In Groot-Brittannië werd de steen, sinds hij in het bezit van koningin Victoria kwam, alleen door koninginnen gedragen. De diamant is afkomstig uit een mijn bij het dorp Kollur in Andhra Pradesh, een deelstaat in India.

De Britten stalen de Koh-i-Noor om aan koningin Victoria te schenken. Om de brilliance van de edelsteen te benadrukken, werd in 1852 besloten de steen te herslijpen. Het formaat werd hierdoor teruggebracht van 186 karaat tot het hedendaagse 108,93 karaat.

In latere tijden is er een discussie ontstaan over de eigendom van de Koh-i-Noor. Verschillende landen, waaronder India en Pakistan, claimen recht te hebben op de edelsteen. De regering van India dringt al lang aan om de diamant terug te laten keren naar het land van herkomst. Tot op dit moment (2015) blijft de diamant in het bezit van het Britse koningshuis.

Voor het hele verhaal achter de diamant Koh-i-noor kunt u Wikipedia raadplegen.